Farinogaf®

Uređaj za određivanje kvaliteta brašna – Farinograph

FARINOGRAPH®-AT – Nova tehnologija, optimalna ponovljivost i integrisano doziranje vode

  • ICC-norma broj 115/1
  • ISO 5530-1
  • AACC metoda broj 54-21
  • RACI, GB/T, GOST R, IRAM, FTWG, i drugi

Određivanje kvaliteta brašna i njegovih karakteristika u obradi je osnovni zahtev u mlinarskoj i pekarskoj industriji za osiguravanje optimalnog i jednolikog kvaliteta brašna za brojne pekarske proizvode i testeninu, s naglaskom na:

  • Merenje koliko vode može brašno absorbovati
  • Određivanje reoloških svojstava testa
  • Provera proizvodnje i mešavina brašna u mlinu
  • Testiranje raženog brašna,  mase za biskvite, pene od belanaca itd.
  • Posebne namene, npr. za čokoladu, žvakaće gume, ribu, sir, meso itd.
  • Testiranje punih formula za testa

Princip

Suspenziju brašno/voda stavite u grejani merni mikser u kojem će biti podvrgnuta određenom mehaničkom stresu od strane rotirajućih noževa miksera, pokretanih motorom koji je tako obešen da se može njihati.

Otpor testa noževima, a koji zavisi i od viskoznosti testa, uzrokuje protivni otklon kućišta motora. Taj otklon se meri kao obrtni moment i on-line snima i iscrtava kao funkcija u preglednom dijagramu u bojama.

Prednosti:

  • Automatski sistem doziranja vode
  • Proširene softverske aplikacije
  • Promenjiva brzina (0 – 200 min-1)
  • Veći  obrtni moment 20 Nm
  • Displej u boji prikazuje temperature
  • Snimanje dve temperatura (dozirane vode i testa)
  • Izračunava energiju mešanja
  • Patentirano

Dodatni softver:

  • Programiranje profila brzine
  • Kreiranje pojedinih profila testiranja
  • Slobodno definiranje vlastitih metoda vrednovanja
  • Integrisane video-snimke pokazuju postupke testa
  • Automatski modus pohranjivanja (save mode)
  • Može se integrisati referentna kriva

Detalji sistema automatskog doziranja vode:

  •  za vodu (2 l) se jednostavno uklanja
  • Kontrola temperature dodane vode
  • Vrlo malo održavanja
  • Tačnost < 0.1%

Pregled uređaja:  

Uz uređaj je u standardnoj isporuci 300g mesilica. Ostali izbor mesilica nalazi se u nastavku.

Mesilice za Farinograph

Sigma mixer S 300

Sigma mixer S 50Za standardni Farinograph® test (300 g brašna) prema ICC, AACC, ISO

  • Za mešenje testa za Extensograph® testove
  • Zamenjivi noževi
  • Za standardni Farinograph® test (50 g brašna) prema ICC, AACC, ISO
  • Zamenjivi noževi

Sigma mixer S 50

  • Za standardni Farinograph® test (50 g brašna) prema ICC, AACC, ISO
  • Zamenjivi noževi

Sigma mixer S 10

  • Za standardni Farinograph® test sa uzorcima malih težina (10 g)
  • Za inkubatore i istraživački rad

Planetary mixer P 600

  • Za ražano testo i mase za biskvite
  • S kukom za testo, K-kukom, metlicom

Uređaj (tester) za testiranje tvrdoće i strukture

  • Za testiranje tvrdoće zrna (pšenica, ječam, slad, itd.)
  • Posebni softver

…daljnji posebni mikseri na zahtjev