Uređaj za određivanje kvaliteta brašna – Farinograph
FARINOGRAPH®-AT – Nova tehnologija, optimalna ponovljivost i integrisano doziranje vode
- ICC-norma broj 115/1
- ISO 5530-1
- AACC metoda broj 54-21
- RACI, GB/T, GOST R, IRAM, FTWG, i drugi
Određivanje kvaliteta brašna i njegovih karakteristika u obradi je osnovni zahtev u mlinarskoj i pekarskoj industriji za osiguravanje optimalnog i jednolikog kvaliteta brašna za brojne pekarske proizvode i testeninu, s naglaskom na:
- Merenje koliko vode može brašno absorbovati
- Određivanje reoloških svojstava testa
- Provera proizvodnje i mešavina brašna u mlinu
- Testiranje raženog brašna, mase za biskvite, pene od belanaca itd.
- Posebne namene, npr. za čokoladu, žvakaće gume, ribu, sir, meso itd.
- Testiranje punih formula za testa
Princip
Suspenziju brašno/voda stavite u grejani merni mikser u kojem će biti podvrgnuta određenom mehaničkom stresu od strane rotirajućih noževa miksera, pokretanih motorom koji je tako obešen da se može njihati.
Otpor testa noževima, a koji zavisi i od viskoznosti testa, uzrokuje protivni otklon kućišta motora. Taj otklon se meri kao obrtni moment i on-line snima i iscrtava kao funkcija u preglednom dijagramu u bojama.
Prednosti:
- Automatski sistem doziranja vode
- Proširene softverske aplikacije
- Promenjiva brzina (0 – 200 min-1)
- Veći obrtni moment 20 Nm
- Displej u boji prikazuje temperature
- Snimanje dve temperatura (dozirane vode i testa)
- Izračunava energiju mešanja
- Patentirano
Dodatni softver:
- Programiranje profila brzine
- Kreiranje pojedinih profila testiranja
- Slobodno definiranje vlastitih metoda vrednovanja
- Integrisane video-snimke pokazuju postupke testa
- Automatski modus pohranjivanja (save mode)
- Može se integrisati referentna kriva
Detalji sistema automatskog doziranja vode:
- za vodu (2 l) se jednostavno uklanja
- Kontrola temperature dodane vode
- Vrlo malo održavanja
- Tačnost < 0.1%
Uz uređaj je u standardnoj isporuci 300g mesilica. Ostali izbor mesilica nalazi se u nastavku.
Mesilice za Farinograph
Sigma mixer S 300
Sigma mixer S 50Za standardni Farinograph® test (300 g brašna) prema ICC, AACC, ISO
- Za mešenje testa za Extensograph® testove
- Zamenjivi noževi
- Za standardni Farinograph® test (50 g brašna) prema ICC, AACC, ISO
- Zamenjivi noževi
Sigma mixer S 50
- Za standardni Farinograph® test (50 g brašna) prema ICC, AACC, ISO
- Zamenjivi noževi
Sigma mixer S 10
- Za standardni Farinograph® test sa uzorcima malih težina (10 g)
- Za inkubatore i istraživački rad
Planetary mixer P 600
- Za ražano testo i mase za biskvite
- S kukom za testo, K-kukom, metlicom
Uređaj (tester) za testiranje tvrdoće i strukture
- Za testiranje tvrdoće zrna (pšenica, ječam, slad, itd.)
- Posebni softver
…daljnji posebni mikseri na zahtjev