Uređaj za određivanje kvaliteta brašna – Extensograph
Extensograph®-E – Za mjerenje kvalitete brašna i ponašanja testa kod rastezanja
- ICC-norma broj 114/1
- ISO 5530-2
- AACC metoda broj 54-10
- RACI, GB/T, GOST R, IRAM, FTWG, i drugi
Extensograph®-E se koristi za merenja svojstava rastezanja testa, naročito o otpora prema širenju i mogućnosti širenja, da bi dobili pouzdane nalaze o ponašanju testa kod pečenja.
Kao nijedan drugi instrument, Extensograph®-E pokazuje kako na brašno utiču aditivi poput askorbinske kiseline, enzima (proteinaza) i emulzifikatora, te stoga omogućuje određivanje reoloških svojstava svakog brašna, te podešavanje „reološkog optimuma“ za određenu svrhu.
Princip
Pre pokretanja testa u instrumentu Extensograph®-E, pripremite uzorak testa od brašna, destilovane vode i soli u Farinographu®.
Nakon izvesnog vremena dizanja, testo se rasteže do pucanja u instrumentu Extensograph®-E. Primenjena sila se meri i snima. Ovaj postupak se ponavlja tri puta. To odgovara stvarnoj praksi u proizvodnji kruha i peciva.
Ekstenzogram snimljen on-line i prikazan kao kolor-dijagram na monitoru, prikazuje primenjenu silu kao funkciju dužine rastezanja (vreme).
Oblik mjerne krivulje i njene varijacije tijekom pojedinih vremena dizanja, područje ispod krivulje kao i numeričke vrijednosti raznih točaka vrednovanja, omogućuju dobivanje pouzdanih i ponovljivih iskaza o kvaliteti brašna i njegovoj prikladnosti za određenu namjenu.
Nadalje, može se predočiti i utjecaj aditiva na karakteristike brašna.
Ekstenzogram uključuje
- Otpor na širenje
- Maksimum
- Područje ispod krivulje (Energija)
- Broj odnosa (mogućnost širenja/otpor)
- Broj odnosa Db/Max (maksimalno širenje/otpor)
Prednosti
- Dugo trajanje testa – rezultati bliski praksi
- Primena na sve vrste pšeničnog brašna
- Određivanje reološkog optimuma
- Optimiziranje mešavina pšenice i zrnevlja
- Pokazuje uticaj aditiva
Spajanje na PC putem USB-a