Glutograph®-E – Testiranje kvalitete vlažnog i suvog glutena
Osim reoloških mjerenja testa za kvalitet brašna, npr. instrumentom Farinograph®-E ili Extensograph®-E, sve više se koristi zasebna kontrola kvaliteta vlažnog i suvog glutena jer su aditivi brašnu imaju sve važniji. Glutograph®-E predstavlja vrhunac u sektoru testiranja glutena.
Instrument omogućuje
- Merenje svojstava rastezanja i elastičnosti
- Testiranje težina uzoraka se u praksi obično vrši kad je gluten ispran
- Testiranje kvalitete brašna u pogledu njegove prikladnosti za proizvodnju testenine
- Prepoznavanje šteta od sušenja i topline na brašnu i suhom glutenu
Princip
Merni sustav instrumenta Glutograph®-E se sastoji od dve paralelne, okrugle, rebraste (valovite) ploče, koje su montirane na određenoj udaljenosti nasuprot jedna drugoj. Uzorak se stavlja između te dve ploče. Fiksni razmak i promer dvije ploče daju definisani volumen uzorka i ponovljivu geometriju uzorka.
Dok gornja ploča stoji mirno, donja se okreće konstantnom silom – nezavisno od ugla smicanja i uzorka. Zavisno od kvaliteta vašeg glutena, ova konstantna sila (sila smicanja) više ili manje rasteže uzorak, tj. donja ploča se otklanja više ili manje brže od gornje. Taj otklon (ugao smicanja ) se snima kao funkcija vremena.
Nakon postizanja određenog otklona, uzorak se oslobađa i oporavlja u skladu sa svojom elastičnosti.
Prednosti
Uverljiva svojstva instrumenta Glutograph-E:
- Metoda opisuje svojstva glutena
- Mala veličina uzorka (2 – 3 g)
- Najmodernija merna elektronika
- Lak i udoban rad putem ekrana osetljivog na dodir
- Integrisani računar
- Izlaz za štampač i Ethernet
- Spojevi za USB- i Ethernet