GLUTOPEAK – Brzi test za određivanje kvaliteta glutena
Test je jednostavan i lako objašnjiv. Najpre u instrument stavite lopaticu. Zatim u posudu za uzorak odvagajte 10 g rastvarača (vode), a zatim posudu stavite u instrument.
Sada u posudu dodajte uzorak a mernu glavu postavite u početni položaj. Instrument se pokreće (starta) automatski i meša uzorak programiranom brzinom. Softver će automatski snimiti i prikazati podatke koji se odnose na vreme i graf obrtnog momenta/krivulju.
Kod tipičnih uzoraka brašna, za 1 sat se može završiti oko 10 testova.
Princip
U brašnu, celom brašnu ili vodenoj emulziji glutena, gluten će se odvojiti i nakupiti mešanjem. Uzorak i količina dodanog rastvarača (vode) je stalna tokom čitavog postupka. Temperatura se stalno drži na 33°C (dvojni plašt cirkulacionog termostata). Brzina se drži stalnom sve do završetka testa.
Nakon nekog vremena (nezavisno o svojstvu uzorka brašna) gluten agreguje, nakuplja se formirajući mrežu Formira se jednolika mreža glutena, što rezultira jakim povećanjem krivulje obrtnog momenta. Dalje mešanje razara mrežu i krivulja obrtnog momenta se smanjuje. Nastala krivulja obrtnog momenta ima tipični ispis. Nakon testa, softver automatski vrednuje rezultate.
Najvažnije je vršno vreme (vreme da se postigne najveći obrtni moment) i najveća visina krivulje.
Jak gluten pokazuje kratka vršna vremena s visokim vrhovima, dok slab gluten pokazuje duža vršna vremena agregacije s malim vrhovima ili čak bez vrhova (brašna za pecivo).
Raspon vršnih vremena je između 60 i 600 sekundi (1-10min).
Brašna se mogu klasificirati zbog svojih različitih maksimalnih vršnih vremena i visina.
Prednosti:
- Brzo izvršavanje testa (1-10min)
- Mala veličina uzorka (~3g – 10g)
- Lako rukovanje