Viscograph®-E

Viscograph®-E – Standard za testiranje skroba

  • ICC-norma broj 169
  • AACC metoda 61-01

Viscograph®-E je širom sveta standardni instrument za merenje viskoznosti skroba i proizvoda koji sadrže škrob. Instrument meri prirodni (čisti) škrob – pšenični, kukuruzni, krompirov i pirinčani skrob – kao i sve vrste modifikovanog skroba, i to pouzdano i ponovljivo, te daje kompletan profil reoloških svojstava vaših proizvoda:

  • Svojstva želatinizacije i gelifikacije škroba i  proizvoda koji sadrže skrob
  • Toplu i hladnu viskoznost
  • Stabilnost sredstava za zgušnjavanje ili veziva
  • Kiselu stabilnost skroba
  • Testiranje ekstrudata
  • Merenje industrijskog skroba
  • Merenje tečnosti , suspenzija, pasta itd.

Princip

Uzorak se zagrijava u rotirajućoj posudi i ponovno hladi, oboje pod kontrolisanim uslovima. Zajedno s udobnim Windows softverom, integrisani kontroler, temperature koji se sam optimizuje,  omogućuje programiranje i pohranjivanje svih profila sa stopama grejanja/hlađenja od 0.5…3°C / min. Merni senzor koji je u uzorku se otklanja u skladu s viskoznosti uzorka u posudi. Taj otklon se meri kao obrtnii moment.

 

Dobijte pouzdane i ponovljive podatke o reološkim svojstvima vašeg materijala – gustih ili retkih ključajućih,  različitih kapaciteta zgušnjavanja, gelifikacije, visoke ili niske tople ili hladne viskoznosti, stabilnosti itd. Iz krivulje uzorka:

  • Početak želatinizacije (A)
  • Maksimum želatinizacije (B)
  • Temperaturu želatinizacije
  • Viskoznost tijekom držanja (B-C)
  • Viskoznost pri kraju hlađenja (D)

Prednosti

  • Automatski postupak testa
  • Pohranjivanje bilo kojeg broja programa temperature
  • Stope grejanja/hlađenja od 0.5…3°C / min.
  • Elektronička kontrola brzine (0 – 300 min-1)
  • Merenje obrtnog momenta malih otklona
  • Rasponi merenja po slobodnom izboru
  • Automatsko prilagođavanje skaliranju dijagrama
  • Vrednovanje u BU, mPas, cP ili cmg