Viscograph®-E – Standard za testiranje skroba
- ICC-norma broj 169
- AACC metoda 61-01
Viscograph®-E je širom sveta standardni instrument za merenje viskoznosti skroba i proizvoda koji sadrže škrob. Instrument meri prirodni (čisti) škrob – pšenični, kukuruzni, krompirov i pirinčani skrob – kao i sve vrste modifikovanog skroba, i to pouzdano i ponovljivo, te daje kompletan profil reoloških svojstava vaših proizvoda:
- Svojstva želatinizacije i gelifikacije škroba i proizvoda koji sadrže skrob
- Toplu i hladnu viskoznost
- Stabilnost sredstava za zgušnjavanje ili veziva
- Kiselu stabilnost skroba
- Testiranje ekstrudata
- Merenje industrijskog skroba
- Merenje tečnosti , suspenzija, pasta itd.
Princip
Uzorak se zagrijava u rotirajućoj posudi i ponovno hladi, oboje pod kontrolisanim uslovima. Zajedno s udobnim Windows softverom, integrisani kontroler, temperature koji se sam optimizuje, omogućuje programiranje i pohranjivanje svih profila sa stopama grejanja/hlađenja od 0.5…3°C / min. Merni senzor koji je u uzorku se otklanja u skladu s viskoznosti uzorka u posudi. Taj otklon se meri kao obrtnii moment.
Dobijte pouzdane i ponovljive podatke o reološkim svojstvima vašeg materijala – gustih ili retkih ključajućih, različitih kapaciteta zgušnjavanja, gelifikacije, visoke ili niske tople ili hladne viskoznosti, stabilnosti itd. Iz krivulje uzorka:
- Početak želatinizacije (A)
- Maksimum želatinizacije (B)
- Temperaturu želatinizacije
- Viskoznost tijekom držanja (B-C)
- Viskoznost pri kraju hlađenja (D)
Prednosti
- Automatski postupak testa
- Pohranjivanje bilo kojeg broja programa temperature
- Stope grejanja/hlađenja od 0.5…3°C / min.
- Elektronička kontrola brzine (0 – 300 min-1)
- Merenje obrtnog momenta malih otklona
- Rasponi merenja po slobodnom izboru
- Automatsko prilagođavanje skaliranju dijagrama
- Vrednovanje u BU, mPas, cP ili cmg